Feledés – Kritika

2013-04-19 12:00:00 - TomPowell

Wall-E megint takarítóként üzemel az elhagyott Föld bolygón, hogy aztán ráeszméljen a dolgok valódi működésére és megtalálja a szerelmet. A főszerepben: Tom Cruise.

2013 kétségtelenül a sci-fi reneszánszának az éve lesz filmes szempontból, hiszen még előttünk vannak olyan siker várományos filmek a műfajból, mint például az új Star Trek, vagy az Elysium. Nyilván érdekes lenne megvizsgálni, hogy Hollywood miért nem mer nyúlni a (részben) látványorientált ötletekhez, pedig a válasz kézenfekvő: mert rizikós. Eredeti ötlet, ami jó eséllyel egyáltalán nem adaptáció (pedig Asimov életműve egy igazi aranybánya lehetne), az átlag moziba járó számára nehezen köthető bármilyen élményhez, leszámítva egy bizonyos réteget. Plusz a találó jövő vízió nem mindig kifizetődő, pláne ha komoly gondolatokat is ébreszt (lásd Az ember gyermeke), így célszerű, ha az eredetit lebutítják (Én, a robot), vagy alapvetően franchiseként indítják (Prometheus). Azonban van, hogy egy sci-fi, minden kommerszsége ellenére is betalál, de felejthetetlen élményt még se nyújt. Pont, mint a Feledés.

 

Joseph Kosinski rendezői debütje nem sikerült valami hatásosra. A Tron: Örökség egy hangulatos látványfilm volt, ütős zenével, béna párbeszédekkel és karakterekkel – némileg viszont mentség lehet, hogy az eredeti se volt annak idején a látványán kívül egy kiemelkedő darab. Most azonban saját ötlete alapján rittyentett össze egy igényes, de bukdácsoló sci-fit, ami elődjéhez képest sokkal több kérdést vet fel, és elsősorban nem a minőség, hanem a logika terén.

A műfaj (elviekben) elgondolkodtató felvetésekkel is foglalkozik, aminek egyik legfőbb kérdése: mi tesz valakit emberré? Ez innen sem hiányzik, hiszen az idegenekkel vívott háború következtében lepusztult föld anyánkat karbantartó Jack Harpert (Tom Cruise) különös álmok nyomasztják, mígnem azok főszereplőjével, Juliával össze nem hozza a sors.

Ennél többet azonban kár lenne a sztoriról mesélni, nem mintha az annyira fordulatos lenne, mivel egy csavarra épül lényegében az egész, ám azt a sűrű szövésű cselekmény viszonylag ügyesen álcázza. Ráadásul a forgatókönyv a nyilvánvaló műfaji kölcsönzések mellett (mindenki játszhatja a film nézése közben, az „Ez melyik filmből van?” játékot) a film tele van kisebb-nagyobb logikai buktatókkal, az egyik ilyen pedig pont az öt perccel később véghezvitt, mint ahogy azt ildomos lett volna befejezésből ered.

És a karakterekkel is vannak gondok. Tom Cruise-t lehet szeretni, vagy gyűlölni, de kétségtelenül egy remek színész (amennyiben az egója nem telepszik rá a filmre), és itt is könnyedén elviszi a hátán a filmet, és az említett forgatókönyvi döccenők ellenére is szimpatikus, jól végigvezetett a karaktere. Még talán a jellegtelen külsejű Andrea Riseborough érdemel említést, aki szintén korrektül helytáll. Ellenben Morgan Freeman karaktere kihasználatlan, míg Olga Kurylenko most is bizonyítja, hogy lapos testébe nem sok színészi tehetség szorult.

A látvány viszont magával ragadó, és ezt stúdiófilmhez képest szolid költségvetésből, mindössze 120 millió dollárból sikerült kihozni, aminek a hangulatához a szinte mindig fényárban úszó Izland kies pusztasága, valamint az M83 Hans Zimmer Best of ihletésű zenéje ad rengeteget. Ettől függetlenül még egy egy csavaros, logikai bukfencektől tarkított, ezer helyről ismerős, de igényes sci-fi született, aminél rosszabbhoz remélhetőleg nem lesz szerencsénk 2013-ban.

 

Értékelés: 78%

 

Kommentek száma: 2Címkék: kritika, archívum, Tom Cruise, Joseph Kosinski, Morgan Freeman, Oblivion, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Feledés

Kommentek

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
LechooEdy (2013-04-19 17:37:31)
Nyugodtan meg lehet nézni, de a mondanivaló a sci-fi rovására megy. Ami ott a végén is van, ahhh. Amúgy jó film.
2

Septimus (2013-04-19 13:01:57)
Nézhető sci-fi,de szerintem az idei top 3-ba nem fog beleférni
Riddick,Elysium,Star Trek és Pacific Rim tuti ütősebbek lesznek xD !
1

RSS

.

Betöltés

Felhívás

fgggsdgs

CineStar a Facebook-on


Kommentek

BadMadMat - Zseniális, minden részét, minden egyes percét élveztem. Bravó! 10/10  Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) – Kritika (2015-01-25 17:36:22)
LechooEdy - Nem tudnak mit csinálni, a jó munkához idő kell. Várjuk a Sárkányokat, a Croodékat és a Pandákat is.  Íme a hivatalos Dreamworks premier dátumok (2015-01-25 13:14:27)
caseyjones - Én megnéztem volna őket főszerepben is. Szerintem mindkettő remek karakter, bár én Han Solót...  Han Solo és Boba Fett az első Star Wars spin-offban (2015-01-25 10:57:56)
caseyjones - Még december vége fele láttam a filmet. Nem mondom, hogy szenzációs, de véleményem szerint nem...  Tini Nindzsa Teknőcök - Premier előtti kritika (2015-01-25 10:51:26)
torjack - Még szerencse, hogy Eddie Murphy neve még nem lett bedobva...nálam Idris Elba a nyerő.  Tyrese Gibson, mint Zöld Lámpás? (2015-01-24 22:56:22)

CineStar Channel

FantasMania

Hirdetés

Hirdetés